Начало > книги, на английски, прочетено > „Среднощните #1: Тайният час“ от Скот Уестърфийлд

„Среднощните #1: Тайният час“ от Скот Уестърфийлд


"Тайният час" от Скот УестърфийлдВ тайния час никой не е в безопасност.


В полунощ странни неща се случват в градчето Биксби, Оклахома.

Времето спира.

Никой не помръдва.

За един таен час всяка нощ градът принадлежи на обитаващите сенките същества на мрака. Само малка група хора знаят за тайния час – само те са способни да се движат след полунощ.

Тези хора се наричат помежду си „Среднощните“. Всеки има различни способности, които са най-силни в полунощ: Ясновидец, Мислодържец, Акробат, Полимат. От  години Среднощните и създанията на мрака споделят тайния час, неохотно избягвайки се. Всичко това се променя, когато в Гимназия Биксби пристига новото момиче с несъмнено среднощна аура.

Джесика Дей не е аутсайдер като останалите Среднощни. Във всяка ситуация тя се държи напълно нормално. Но скоро става ясно, че създанията на мрака усещат скрита сила в Джесика… и са твърдорешени да не й позволят да я използва.

История за кураж, призрачни опасности и неочаквана съдба – „Тайният час“ е книга първа от завладяващата трилогия „Среднощните“ на прославения автор Скот Уестърфийлд.

Романът „Грозните“ бързо ме превърна в почитател на Скот Уестърфийлд. След като на един дъх прочетох следващите книги „Красивите“ и „Специалните“ нямаше как веднага да не посегна към „Среднощните“. И не останах разочарована.

Макар това модерно фентъзи да е определено за по-млада аудитория, идеята която автора разнищва, шантавите му герои и уникалният свят правят романа привлекателен и за възрастни читатели.

На пръв поглед изтърканата идея за новото момиче в гимназията в забутаното градче звучи като поредният „Здрач“. Но аналогиите свършват дотук. Свръхестественият свят на Уестърфийлд е напълно нов и оригинален и в типичния му стил – подлежащ на логически закони и обяснения. И макар книгата да разказва за свръхестествени сили и чудовища, за магически сили и фантастични преживявания, авторът умело вмъква научни обяснения, създава достоверна история на света, а героите му се възползват от всяко преимущество, което им дава модерната технология и съвременната наука.

Героите в романа са страшно интересни и забавни, а разказът се развива около всеки един от тях, макар и да се води от трето лице. За пореден път Скот Уестърфийлд успява да изгради ярки образи на съвременни тийнейджъри, без да изпада в крайности или клишета. Характерите му са многопластови, оригинални и за разлика от много други книги, определено се усеща влиянието на суперсилите върху личността на героите.

„Чудовищата“ в историята също не страдат от липса на оригиналност. Историята изобилства от повече или по-малко страховити същества, някои определено уродливи и ужасяващи, обитаващи чудесно описан свят. Атмосферата на тайния час остро се усеща във всяка сцена и е едновременно плашеща и привлекателна.

Сюжетът е забързан, изпълнен с приключения, премеждия. Героите прелитат от емоционални сблъсъци към напълно физически такива, а авторът и в тази поредица създава екшън сцени с достойни за хонгконгски шедьовър хореография и напрежение. Романът не ме остави да си поема дъх, а отношенията между героите и вътрешните им конфликти правят историята още по-загадъчна и интригуваща.

Единственото ми съжаление ми след като прочетох книгата е, че би било адски трудно да бъде преведена на български, без да се загубят многобройните еквилибристики с думите и така важните за историята тридекалогизми. До такава степен бях повлияна от магията им, че към края на романа несъзнателно броях буквите в думите.

В заключение мога само да ви пожелая приятно среднощно четене и да ви дам малко тридекалогизми за всеки случай!

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: