Начало > общи приказки > Възмутена съм от Малкото голямо четене!

Възмутена съм от Малкото голямо четене!


Възмутена съм!

Възмутена и огорчена!

Най-сетне реших да надникна на сайта на „Малкото голямо четене“. Рекламата му по телевизията всеки път ме просълзява и дори мислех да гласувам за книжките, които дъщеря ми харесва, да го направим заедно.

Е, първото което ме изненада беше, че попаднах на линка към класацията от българския сайт на „Дневниците на вампира“, подканвайки ме да гласувам за любимата им поредица. Доколко тази поредица е подходяща за конкурса е доста спорно, поне аз съм чела само първата книга и не мога да изкажа компетентно мнение. В конкурсът би трябвало да могат да участват и юношески книги все пак. Поне така се твърди тук на официалния сайт

Кои заглавия мога да номинирам в „Малкото голямо четене”?

Можеш да предлагаш художествени произведения, специално написани за млади читатели. Можеш да предлагаш и книги „за възрастни”, ако са подходящи и за деца. Нищо, което не би дал на малката си сестричка! Можеш например да номинираш книжки с приказки, митове и легенди, разкази, романи, художествени биографии и автобиографии (като „Автобиография” от Бранислав Нушич).

Кои заглавия не мога да номинирам?

НЕ можеш да предлагаш книги с пословици, поговорки, гатанки, загадки, задачи и др. под., комикси, книги-игри, книги-пъзели, книги без текст, учебници, учебни помагала, христоматии, научнопопулярни издания, речници и справочни издания.

НЕ можеш да предлагаш книги, които не са преведени на български.

 

Такаааааа… и почвам аз да си разглеждам и веднага е видно, че всички „вампирски“ книжки от последните години явно са в списъка с възможност за гласуване. Някои от тях са YA, но други определено не са. Не съм проверявала целия списък. Стигайки до „Братството на черния кинжал“ вече съвсем се опулих, едновременно ми се догади и ми се качи кръвното.

Аз така залагах на този конкурс. Мислех, че е едно от малкото смислени неща правени от БНТ в последно време. А то се оказа място за реклама на някои български издателства без оглед на аудиторията.

Сега сигурно ви звуча като някаква лелка-моралистка. Може пък и да съм, но ще подкрепя мнението си, за това колко е неподходяща гореспоменатата поредица. Аз лично съм „горд собственик“ на първа книга от нея.

Следват няколко цитата, които според мен не са подходящи за не пълнолетни. Продължайте да четете на собствена отговорност!

стр. 71
… Тя отново изстена, тялото й се извиваше сладострастно, краката й се разтвориха широко. Миризмата на възбудата й го удари като куршум, изстрелян от упор…

стр. 73
… Чашките се смъкнаха настрани и той впи устни в зърното на едната й гърда, засмуквайки го. Докато смучеше, премести тялото си и легна върху нея, като се намести между краката й. Тя пое тежестта му с гърлена въздишка…

стр. 149
… Чу я да се задъхва от мощния му тласък, влажната й топлина го погълна и запусира, докато тя свърши. Замръзна неподвижно, абсорбирайки усещането за оргазма й…

Дж. Р. Уорд
Братството на черния кинжал, книга първа „Тъмна любов“
издателство „ИБИС“ , 2010
преводач: Красимира Христовска

Смятам да спра до тук. Би трябвало да съм си доказала тезата. За съжаление, все още съм възмутена!

Възмутена, огорчена и разочарована!

Приятно Малко голямо и още по-голямо (18+) четене!

 1. 8 март, 2011 в 08:30

  Бре! 😯

  Ами прати това и на организаторите – изглежда им е невъзможно да преглеждат всички предложения и залагат на честна дума. 😕

  • 8 март, 2011 в 11:08

   Ами пратих още снощи. Дано има ефект. А колкото до възможността за преглеждане, ето отново цитат от техния FAQ

   …Ние внимателно проверяваме всички предложения, защото някои от тях не отговарят на условията на играта…

   А и донякъде това е едно от затрудненията да провеждаш нещо за деца – налага се внимателно да следиш да не бъдат нарушавани условията на възрастовите ограничения.

 2. 16 март, 2011 в 17:16

  Явно са решили този път да не дават толкова пари за кампанията.Според изследванията на Алфа Рисърч, първият формат на предаването не е повлиял особено на вкусовете на публиката, та явно що да се пънат.
  Когато влязох да гласувам за любими детски романи, и на мен ми направи впечатление, че има доста вампирски неща в класацията, но повечето не съм ги чела и предположих, че е нещо по-невинно.

  • 17 март, 2011 в 00:52

   Ами наложи се да им пиша специален майл. Този път отговориха. Обаче до там – книгите си седят за гласуване… Не знам и аз вече какво да си мисля 😦

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: