Начало > книги, на английски, прочетено > „Евърнайт“ от Клаудия Грей – Евърнайт #1

„Евърнайт“ от Клаудия Грей – Евърнайт #1


"Евърнайт" от Клаудия Грей Бианка иска да избяга.

Тя е отведена от малкото си родно градче и е записана в академия „Евърнайт“ – зловещо готическо частно училище, където учениците са прекалено перфектни: умни, готини и подобни на хищници. Бианка знае, че не се вписва сред тях.

Тогава се запознава с Лукас. Той също не е „Евърнайтски“ типаж и е доволен от това. Лукас нарушава правилата, изправя се срещу снобите и предупреждава Бианка, да бъде внимателна – дори и когато става дума за чувствата й към него.

„Не бих могъл да понеса, ако си го изкарат на теб,“ – казва той на Бианка. – „а, рано или късно, те ще го направят.“

Но връзката между Бианка и Лукас е неоспорима. Бианка ще рискува всичко, за да бъде с Лукас, но още от начало, мрачни тайни ги разделят… и кара Бианка да се съмнява във всичко, в което вярва.

Романът „Евърнайт“ е още една яко хвалена по блоговете книга, която се престраших да прочета. Напоследък ми залипсваха „любимите“ ми вампири и реших да дам шанс на – както си мислех – поредната вампирска академия.

Останах наистина приятно изненадана – действително оригинален поглед на вече изтърканата YA тема с гимназиите за тийн-вампири. От анотацията очаквах поредната смесица от „Хари Потър“ и „Здрач“, но съвсем скоро се убедих, че чета нещо различно.

За мое съжаление, бях прочела доста „спойлващи“ ревюта на книгата, така че част от неочакваните обрати не можаха да ме изненадат. Но мисля че за непредупредения читател, романът ще предложи не една изненада. Нещо повече – книгата е написана много интелигентно, напомняйки ми интригата и обратите в романите на Агата Кристи. С дребни фрази и вметнати детайли, които ме караха да се връщам назад, да препрочитам отделни пасажи, клатейки глава с усмивка. „Евърнайт“ е пълна с подобни „капанчета“, подвеждащи читателя, но съдържащи алтернативни послания.

И поради гореизложеното ще се въздържа от коментари по сюжета. Във всеки случай, заедно с романтичното развитие не липсват динамика и екшън сцени, ако щете дори елементи на съспенс и трилър. Като цяло – един добре балансиран и разнообразен роман, който предлага оригинални идеи и гледни точки, върху не малко теми, но без да бъде натрапчиво новаторски. Ето и любимият ми цитат от книгата, изречен в час по история, напълно в тон с идеите за непредубеденост и толерантността към различните гледни точки, присъстващи в цялата книга:

People’s ideas about the past alter just as much as the present does. The scene in the rearview mirror changes every second. To understand history, it’s not enough to know the names and dates and places; a lot of you know all of those already, I’m sure. But you have to understand all the different interpretations that historical events have had over the centuries; that’s the only way to get a perspective that stands the test of time.

Човешките схващания относно миналото се променят също както и настоящето. Пейзажът в огледалото за обратно виждане се сменя всеки миг. За да се осмисли историята не е достатъчно само да се знаят имената, датите и местоположенията – мнозина от вас, сигурна съм, знаят всичко това. Но трябва да разбирате и всички различни интерпретации на историческите събития през вековете – това е единственият начин да си изградите перспектива, която да устои на проверката на времето.

Най-силно впечатление ми направи изключително добре изграденият конфликт в историята. Повечето YA романи не предлагат много добри конфликти, с които да затруднят героите и да увлекат читателя. Напоследък „най-тежките“ избори на героините са кой от обожателите си да изберат. В „Евърнайт“ обаче, главната героиня Бианка Оливие се налага да прави много по-труден избор, а всяка една от противопоставените страни има своя гледна точка, доводи и привлекателност – както за Бианка, така и за самия читател. Аз лично, до края на книгата не можах да избера страна, за да подкрепя или заклеймя решенията на героите. Именно това толкова ме грабна в книгата – до последно ме караше да претеглям алтернативите и да осмислям последствията от един или друг избор.

Надявам се на вас книгата да предложи също толкова размисли, колкото и на мен. Дано и следващите книги от поредицата са на това високо ниво, а може би дори да видим книгата издадена и в България.

Мой опит за любителски превод на откъс от книгата.

"The Kiss" by Gustav Klimt

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: