Начало > книги, на английски, прочетено > „Изоставена: Дъщерята на ловеца на демони“ от Жана Оливър – Ловците на демони #1

„Изоставена: Дъщерята на ловеца на демони“ от Жана Оливър – Ловците на демони #1


"Изоставена: Дъщерята на ловеца на демони" от Жана Оливър

Ритаме задника на Aда демон по демон.

Райли винаги е искала да бъде ловец на демони като баща си и вече върви по стъпките му, като една от най-добрите. Но е тежко да бъде единственото момиче в един мъжки свят, особено когато трима от тези мъже започнат да правят живота й още по-сложен: Саймън – ангелоподобният чирак, който има раят на своя страна; Бек – коравият ловец, който се мисли за дар божи; и Ори – поразително сексапилният непознат, който не спира да се появява и да спасява живота й.

Едно поне е сигурно – ако не си опича акъла, последиците ще бъдат адски…

Поредната книга, която открих напълно случайно. Търсех нещо в нета и се натъкнах на това място. И веднъж прочитайки резюмето на книгата, веднага се захванах да я намеря и прочета. Е, отне ми малко повече от денонощие – за YA книгата има малко повече страници от стандарта, но в същото време има страшно увлекателен и забързан сюжет, който просто не търпи почивка. Като добавя и оригиналността на света, който създава Жана Оливър, и бъдете готови за наистина приятно литературно изживяване.

Историята е ърбън фентъзи, което се развива в бъдещето – по-точно 2018 година, в Атланта, Джорджия. По този начин книгата се класира и като фантастика. Аз лично се наслаждавах на описанието на Атланта в един свят, където финансовата криза така и не е отминала. Мнозина – финансисти, историци, кибици – предричат финансовият и административен крах на САЩ. Но до момента единствено Жана Оливър, намесва в едно с упадъка и бедността, демони. За съжаление така и не разбираме откъде са се пръкнали демоните, кога точно и какви са причините за цялата адска инвазия. Честно казано, хем ми се искаше да науча, хем се опитах да гледам философски и сама да си измисля причини (духовното падение на нацията, последвало сриването на финансовите въздушни кули…). Във всеки случай липсата на точно това обяснение не попречи на историята, още повече че, поне според мен, демоните не са в основата на кризата, а по-скоро следствие или най-много още мизерия в кюпа.

Наистина се наслаждавах на описанията на запуснати училища и деца принудени да учат в западнали магазини и кафенета; на високите цени на бензина (е разгеле!) и хора, придвижващи се с всякакви средства – от лимузини до ролкови кънки; на средновековно изглеждащите пазари (ех, бившите руски битаци), където се предлагат всякакви стоки – от магически сфери за борба с демоните, до дънки втора ръка и прясно издоено козе мляко. Огромно внимание е отделено на безработицата и съкращенията, липсата на здравни осигуровки и неизменните пиявици (лихвари, адвокати, некромансъри). В света на „Ловците на демони“ човек рискува всичко, заради няколкото долара – честта си, ринейки демонски лайна с голи ръце; живота си – в озъбените пасти на демоните 3-ти разряд; и дори и упокоението на душата си, защото некромансърите крадат мъртъвците от гробовете им и ги продават за роби на все още заможните.

Не е пропуснат и упадъка на духовното и религията. От една страна имаме различни свръхестествени същества и надарени хора – демони, ангели, вещици, некромансъри. Съществуват ловците на демони, които са сбирщина от различни по образование, възраст и професия мъже, борейки се с нищетата, но и спасявайки света. От другата страна е църквата, предлагаща унищожителите на демони – специално обучени монаси, които в крайни случаи се появяват, за да спасят света с пресветите си тайнства и смъртоносни за демоните оръжия. Само за сведение (ловците на демони само залавят демоните, без да ги унищожават). Между тези две фракции задължително стои телевизията, която предлага зрелища на масите в сериалът „Демонленд“ – псевдореалистично шоу, за „бляскавият“ живот на унищожителите на демони. Като добавим и акциза върху светената вода, която явно има и срок на годност и картинката е повече от шарена.

И в цялата тази лудост, едно момиче на 17 се опитва да намери и отстои своето заслужено място. Бори се с мъжкия шовинизъм. Бори се с бедността. Бори се с демоните. Бори се с чувствата, които съвсем естествено надигат хормоналните си ластари. Четейки анотацията от гърба на книгата, е нормално да помислите, че на любовните тръпки на Райли е отделена почти цялата книга. Е, слава богу, не е такъв случая. Нямам идея, защо непрекъснато слагат подобни описания, на иначе съвсем прилични книги. Защо непрекъснато се опитват да грабнат юношите с розова лигня?! Какво му е лошото на малко як магически екшън? Както и да е – тук любовните тръпки според мен са сведени до прилични нива и дори биха могли да минат за мини-история на заден план на същинския сюжет. Естествено за почитателите на романтичната геометрия имаме достатъчно и расови кандидати за сърцето на Райли, а развитието на отношенията с тях не е никак гладко и предлага достатъчно драма. За всички, които не харесват романтиката – има един демон, който опикава Райли в зелено!

Сега, за да не звуча съвсем похвално – книгата си има своите слаби моменти. Няма начин всичко да е изпипано и измислено. Най-гадното обаче е, че в крайна сметка повечето от въпросите не намират своя отговор в тази част на поредицата. В общи линии останах с впечатлението, че докато е писана книгата се е очертавала да бъде поне двойно по-голяма, но някакъв пъклен мозък (силно подозирам П. С. Каст) е подшушнал на авторката „поредица! повече кинти!“ и оттам нататък следва едно скоростно пропадане. Накрая читателите увисват в клифхенгър. И даже не просто клифхенгър, ами хенгинг он дъ клифхенгърс дик хенгър. За хората неразбиращи английски – това е едно изключително болезнено литературно изживяване, обилно напоено с нашенски, родни попържни.

Е, хубавото е, че все пак книгата според мен си заслужаваше. А съвсем скоро (краят на август) се очаква и втора част от поредицата – „Крадец на души“ или „Ловците на демони: Забранено“.

оригинално заглавие The Demon Trapper’s Daughter – US
Demon Trappers: Forsaken – UK
автор  Jana Oliver
издател St. Martin’s Griffin – US
Macmillan Children’s – UK
дата на публикуване 7 Януари 2011 – UK
1 Февруари 2011 – US
бг издател  няма
поредица  The Demon Trappers
пореден номер  1
сходни книги
откъс първа глава
 1. Ваня Колева
  20 май, 2011 в 21:07

  Така и не успях да я намеря в интернет да си я дръпна. Може ли малко помощ!?

 2. 26 май, 2011 в 13:37

  Уф, Зори, не те ли е срам да ме зарибяваш?! Отново.
  Искам вече да е август и да съм се изтегнала на плажа с книжка в ръка!

  Иначе, искрено ти препоръчвам поредицата за Кейт Даниелс от Илона Андрюс. Мястото отново е Атланта, отново е бъдеще и има повече пуцалка отколкто любовни трепети. Освен това вече има издадени 5 от планирани 7 книги в поредицата и авторката не вярва в клифхенгери.

  • 26 май, 2011 в 14:06

   🙂 По-добре зарибени отколкото зачукани 🙂

   Ох тея двамата от Илона Андрюс… Наканила съм им се, но кога? Аз на другата им поредица се бях наточила по едно време…

 3. 26 май, 2011 в 15:44

  Ако времето не ти достига, то другата поредица е по-подходяща. Една идея повечко любов отколкото при Кейт Даниелс, но всяка книга е сама за себе си. Bayou Moon е особено забавна и горещо препоръчвам. Точно четох извадка от предстоящата трета Fate’s Edge и се смях много как си обявяват дуел дечурлигата в училище:

  Grayson’s face turned redder. “That’s beside the point. You’ve insulted my family. I demand satisfaction.”
  What? Jack stared.
  “I said, I demand satisfaction!” Grayson repeated.
  Something was obviously expected of him, but Jack had no clue what it was. “Ask one of your friends, maybe they can help you out with that.”
  Grayson turned bright red.
  “He wants to fight you, stupid,” the larger kid on his left said.

  • 4 юни, 2011 в 21:40

   Ай-ай-ай! Ужаст! Ама „On The Edge“ направо рути мивки!
   Върна ми го със зарибяването. Много добре пише това семейство, направо им завиждам, че двамата творят заедно и то толкова качествено…

 4. 6 юни, 2011 в 12:17

  Ха-ХА! (триумфално)
  Радвам се, че ти е допаднала книгата. Втората е още по-забавна.

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: