Начало > книги, на български, общи приказки > „Подборът“ от Али Конди – ъпдейт

„Подборът“ от Али Конди – ъпдейт


Мислех тази информация да я пусна като ъпдейт в предишния пост за книгата, но нещо отвътре ме изчовърка и реших да кажа малко повече по въпроса.

Та конкурсът за заглавие на издателство „Кръгозор“ привърши. Като резултат от издателството обявиха, че най-оригиналното предложение за заглавие е, дръжте се!,  „Перфектно несъвпадение“… хммм… Доообре! Честно казано, аз все си мислех, че търсят заглавие за книгата… но може би просто са искали оригинални фрази. В този ред на мисли „Бабината ви трънкина“ също е едно много оригинално заглавие и има също толкова общо с книгата.

Хубавото е, че все пак от издателството проявиха здрав разум и решиха да кръстят книгата с не чак толкова „оригиналдъ“ заглавието „Подборът“. Лаконично, изчистено, лесно за помнене… но най-вече – точно. Браво! Така печеливши се оказаха още двама участници в конкурса.

За всички, които биха ме контрирали, че гроздето е кисело (да, аз също се пробвах с предложения) – ами да, яд ме е… на мен си, че така и не предложих очевидното 🙂 Но наистина се радвам за момчетата и това, че книгата не се сдоби с изсмукано от пръсти заглавие.

Всичко казано дотук, спокойно щеше се озове в дописка към ревюто ми, ако не беше следващия мъдър рекламен ход на издателството – „Конкурс за идеалната двойка“!

WTF?! OMG! Баааааааааааааааааах!

И ето тук вече нещо в мене се надигна… Какво ви става, бе, хора?! Конкурс за двойка? Айде, някак конкурсите за красота ги разбирам, ама за двойка?! Как се оценява връзката между двама души? По комбинацията от качествата им поотделно? По някакви измислени от самопровъзгласили се експерти критерии за съвместимост?! Как и кой си мисли, че може да оцени доколко двама души си подхождат?!!

Не е ли именно това идеята в книгата – че тези неща в живота не могат да бъдат измервани, претегляни и оценявани? Не се ли бори именно за това Касия – да докаже, че в една връзка са важни чувствата и изборът само на двама души? Цяла книга, написана за да докаже, че любовта съществува напук на критериите, правилата, преценката на журито и мнението на обществото!

И вие издавате книгата и правите какво? Конкурс за двойки…

„Кръгозор“, излагате се!

С подобна книга, в която – с риск да се повторя – става дума за много повече от любов. Книга, в която се говори за красотата и силата да думите, за правото на личен избор, за противопоставянето на индивида срещу обществото…

Очаквах конкурс за стихове, ако щете дори за опит за нов превод на Дълън Томас. Искаше ми се да рекламирате книгата не само с романтичната й страна. Читателите в България, противно на всеобщото мнение, не са никак глупави или ограничени.

Сексът продава. В последните години издателствата осъзнаха, че що се отнася до юношеската аудитория, зараждащите се любовни трепети продават не по-зле. Но книгоиздаването в крайна сметка не е само бизнес. Книгите, които се издават оформят малко или много и интереса и настройката на читателите. Далеч съм от мисълта, че предлагането категорично определя търсенето, но особено що се касае за една предимно млада аудитория, разумните и чувствителни издатели би трябвало да бъдат малко по-далновидни.

Всички се оплакват, че тийнейджърите са повърхностни, че им липсват морални ценности, че нивото на образование пада, а духовност и култура са понятия от отминалия век. Е, добре, но какво правят книгоиздателите, като едни просветни стожери на това общество?! Конкурс за идеалната двойка…

Единственото хубаво, което мога да кажа като заключение е, че ако пренебрегнете маркетинговите напъни на издателството, книгата е наистина хубава и си заслужава вниманието ви.

"Matched" by Ally Condie

  1. 10 юли, 2011 в 15:51

    И аз съм на твоето мнение и много ми хареса статията ти по темата. Пишеш много хубаво, удоволствие е да разглеждам блога ти 🙂

  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: