Начало > книги, на английски, препрочетено, прочетено > „Доброволна жертва“ – Кара Мак Кена

„Доброволна жертва“ – Кара Мак Кена


"Willing Victim" by Cara McKennaПрез последните няколко години Лоръл се носи по течението, криейки се на задната седалка, докато животът й продължава да тече. В един летен следобед висок, мускулест като бияч, мъж на име Флин, се появява и я насочва към увлечение, каквото не е очаквала.

 

Флин запознава Лоръл с неща, които не си е представяла дори – грубият, но вълнуващ свят на незаконни боксови мачове, груб секс и още по-грубата игра на превъплъщения, и копнеж, който я привлича, макар и да я плаши. Докато Флин я допуска все по-дълбоко в света и живота си, Лоръл трябва да направи избор – да се остави страховете й да я държат на сигурно място, или да рискува и да се бори за мъжа, който я кара да се чувства по-жива, отколко някога е мечтала.

 

Бележка към читателите: Макар всички секс сцени да са със стопроцентово съгласие от двете страни, „Доброволна жертва“ съдържа игри на превъплъщения, които могат да засегнат читатели, чувствителни на тема изнасилване, дори и симулирано.

Днес явно ми е ден за ревюта на порно… Какво пък, това също е литература със своите читатели и почитатели. Какво вече сте се убедили – аз също съм сред тях. Предполагам беше естествено след „Анита Блейк“ и „Мери Джентри“ да се обърна към „професионалистите“ в жанра. Ако сред читателите ми има непълнолетни или хора, нехаресващи този тип произведения: просто не четете това ревю и книгата, на която е посветено…

Стигнали сте до тук – е, сами сте си преценили… Първо искам да изкажа задоволството си от издателство „Ellora’s Cave“. Предлагат наистина богат асортимент от еротична литература, професионални автори и много и разнообразни поджанрове. Сайтът им е много удобно направен и можете с лекота да търсите своите предпочитани сюжети и автори, сред многобройните издания.

Сега да се спра на „Доброволна жертва“. Книгата е по-скоро новела – относително кратко четиво, но в никакъв случай по-слабо от „големите“ си съсестрими. Ако трябва да й определям някакви възрастови рестрикции, по-скоро бих я ограничила за над 18 години. Съдържа наистина по-грубички сцени и диалози, макар да е далеч от класическите BSDM произведения.

И не, тук няма да откриете черни лачени бюстиета, латексови дрешки, бичове и разни други играчки. В същността си книгата е „хард-кор“ единствено откъм превъплъщението в роли и по-характерните диалози. Именно това я направи така уникална и интересна за мен – близостта до „обикновените“ хора, реалните ситуации. Тук не става дума за просто секс сцена след секс сцена. Има си добре изграден сюжет, много приятно описани сцени и разговори, нямащи нищо общо нито със секс, нито с насилие. А героите на Кара Мак Кена са простички и откровени. И за това и толкова ми се харесаха.

Помните ли старият виц как бабата и дядото гледали телевизия, дядото заспал и като се събудил бабата гледала вече порното. Да, онзи виц с „Чакай, чакай да видя дали ще се оженят накрая…“. И аз се чувствах така, четейки тази книга. Порното обикновено не предразполага към някакви прекалено романтични изживявания, но „Доброволна жертва“ в случая постигна едва ли не невъзможното. Да ме накара да съпреживявам с героите, да се трогна от отношенията им и развитието на връзката им. Да въздишам след диалозите и да пробягвам през секс сцените, за да разбера какво ще се случи после.

Което не означава, че секс сцените са скучни или зле режисирани. Напротив – по-горещи са от много други, които съм изчела. И хореографията им и добре поставените диалози не биха ви оставили безчувствени. Стига да нямате против малко по-особеният поджанр, в еротично отношение авторката си е свършила чудесно работата и със сигурност няма да скучаете. В малкия обем на книгата има както разнообразие, така и качество, при това без да се стига до прекаляване.

Да, книгата предлага много странно противоречие между грубите секс-игри и лиричната, дори бих казала изключително романтична връзка между главните герои. Роматично хард порно? Е, явно е възможно. Кара Мак Кена съумява да го напише и може би, сблъсъкът на тези уж несъвместими жанрове, е очакван – погледнете само сайта на авторката. Нима е възможно сред тази розова женственост, да се крият толкова тъмни копнежи и страсти? Определено! Нямам търпение да прочета следващото си произведение от тази толкова талантлива авторка, от която могат да почерпят опит не малко автори на иначе „сериозни“ ърбън фентъзи книги.

  1. 12 август, 2011 в 12:33

    И женят ли се накрая? 🙂

  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: