Начало > книги, на английски, прочетено > „Кръвта на вещицата“ от Аня Баст – Магьосници на елементите #2

„Кръвта на вещицата“ от Аня Баст – Магьосници на елементите #2


"Witch Blood" by Anya BastВодната вещица Изабел Новак винаги е водела хаотичен, скитнически живот. Но животът й излиза извън контрол, когато сестра й – и нейна единствена приятелка и емоционална поддръжка – е убита от демон. Водена от скръбта и желанието за отмъщение, тя обръща гръб на Сборището и свещеното им правило: не наранявай другиго…

Изабел за пръв път среща Томас Монахан, когато живее на чиста ярост и тъга, черпейки сила от болката си… и опитвайки се да замрази до смърт магьосника, когото държи отговорен за смъртта на сестра си. Заедно те сключват неудобно съглашение, за да издирят и унищожат демон с нечувана мощ. Като глава на Сборището, земният вещер Томас трябва да смекчи тъмните импулси на Изабел, но самото му присъствие разбужда скрити желания, каквито тя не е изпитвала дотогава…

Първо, държа да предупредя, че книгата е за лица над 16 години. Следователно, ако не сте над тази възраст, няма смисъл да четете това ревю, защото книгата не е за вас. Второ, ако трябва съкратено да изразя впечатленията си за книгата: посредствена, с интересни моменти, но като цяло скучна и не малко предвидима. С три думи: не съм доволна.

Може и да изненадвам някои от читателите си, но да – аз чета и такъв вид литература. Свръхестествен романс, еротика и да си говорим честно – чисто порно. Колкото и завоалирано да звучи анотацията на книгата, въпреки не лошите свръхестествени елементи в нея и не зле изградения ърбън фентъзи свят, „Кръвта на вещицата“, както и цялата поредица „Магьосници на елементите“ спада именно в тази графа – порно. Което не ме изненадва, защото именно в този стил специализира Аня Баст – всичките й поредици и самостоятелни произведения са в този жанр, с различни паранормални (или не) постановки и хм… ниво на твърдост на сексуалните сцени. Така че не очаквайте нищо по-различно. Това не е Анита Блейк или Суки Стакхаус – целите на тези книги са съвсем различни.

Това е третото произведение, което чета от авторката и му дадох шанс по-скоро от любопитство отколкото от някакъв по-силен интерес към творчеството й. Специално към тази поредица се насочих заради фен превода й във форум „България-Свят“. Първата книга ме отказа след няколко глави, но тази грабна интереса ми за по-дълго. Е, в един момент ми доскуча, но все пак я завърших.

Свръхестествения свят на авторката не е лошо изграден, преплитайки магия и демони в реалния свят. Борбата между враждуващите „вещици“ – добрите и „магьосници“ – лошите, както и демоните – юбер лошите, е леко предсказуема и на места посредствена, но все пак по-скоро плюс за книгите. Действието се развива в Чикаго, но за съжаление Аня Баст не е Клоуи Нийл и не съумява изобщо да ни предаде чудесния град по достойнство. Да, след поредицата „Чикагските вампири“, малко книги могат да ме трогнат с дотолкова добре описан град, но в случая действието като нищо можеше да се развива в село Катунци и нямаше да има никаква разлика. Същото важи и за описанията на сцените – разните апартаменти, складове и барове са клиширани и извадени като от някое женско списание – лъскави (или пък упадъчни), но безлични и нереални.

За съжаление, същата клишираност се наблюдава и у героите и отношенията им. Макар да предразпогат към по-интересни взаимоотношения и сюжет, Аня Баст не успява да извлече потенциала им. Което до някъде се дължи на прекаляването със секс сцените. Вкарва ги на място и не съвсем, на моменти сякаш на пук на здравия разум. От една страна, това силно разводнява крехкия вече сюжет, от друга – съумява да вкара ужасни логични противоречия в характерите на участниците. И дори и тук, бих могла да погледна снизходително, визирайки жанровата принадлежност, но за съжаление секс сцените страдат от същите недостатъци, посочени по-горе. Ску-у-учни! Реално авторката описва една и съща хореография през цялата книга, само с дребни промени. За съжаление подобен подход просто не ми го вдига. Ако беше разредила секса и възползвала от еротичното напрежение между главните герои, можеше да се получи една никак лоша книга. Но Аня Баст ни предлага сцена след сцена, изпълнени с порно, което е старомодно, неоригинално, безлично и еднакво. Бих посъветвала авторката да разнообрази колекцията си с порно филми, да обърне внимание на новите тенденции при добрите режисьори или пък да се обърне към чисто романтичния жанр. Към момента, книгата не достатъчно гореща, за да грабне вниманието на почитателите на порното, нито пък има достатъчно развито емоционално напрежение, за да стане интересна на читателите на „корсето-разкъсвачките“. А за мен, посредствеността се нарежда сред най-големите грехове в литературата.

Не разбирам и странния уклон на авторката да пише за героини с психологически травми. Било то заради бивши съпрузи, било заради майки, болезнени извивявания в детството… Досега в три от три произведения, чета именно за такива „белязани“ героини, които намират лекарство за душата си в силните, но ласкави обятия на страхотния, потентен до комичност жребец. Е, малко множко ми идва. Първо – не, в живота подобни душевни травми не са никак мелодраматични, и рядко се лекуват с едното чукане. Второ – дори и да вече клиширан похват, да се вкара малко оригиналност в героините, той трябва да се използва с мярка, защото в противен случай става досаден. Особено, ако се надяваш читателят да прочете повече от едно твое произведение…

Но ми се иска да кажа и няколко думи за нещата, които харесах в произведението. И по-точно нещото – демонът Еразъм Бойл. Не рядко си харесвам именно архи злодеят в книгите. Но какво да се прави, ако той е най-добре развитият и многопластов герой, или както в случая – единственият такъв. Макар и да не е в светлините на прожекторите Еразъм е малкото бисерче сред купчината подсладени лайна в книгата. Аня Баст тук вече успя да грабне интересът ми с тази толкова противоречива личност и съдбата й. Още един съвет към нея – да вкара повече от тази нестандартност на образите и да развие историите им повече.

И като заключение – тази книга е далеч от сериозните четива. Препоръчвам ви да я четете по време на почивка, за предпочитане по-бавничко във времето. Така няма да ви досади, а би могла и да ви позатопли летните преживявания в дъждовни дни като днешния.

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: