Начало > ТВ, извън всякаква категория, книги, общи приказки > ЛитератуРеалити ТВ по български

ЛитератуРеалити ТВ по български


Тези дни този пост стана много популярен. Дори Ана Хелс го беше споделила. Е, съвсем честно – мислила съм си за подобен реалити формат. Не за България, разбира се, но представете си млади автори, борещи се за вниманието на издатели, опитващи се да продадат своята първа книга, получавайки ценни съвети и критики от литературни светила (не знам защо все си представях Стивън Кинг и Стефъни Майър на една маса 🙂 )

Е, понеже съм си родолюбец, реших да спретна някакъв вариант и за българските телевизионни зрители. Така че нагло окрадох идеята на поста и си пуснах фантазията да се гаври…

Ето какви предавания биха били хитове в „ЛитератуРеалити ТВ“ – първата (и вероятно последната) телевизия за литература в България:

„Сървайвърайтър“ – Реалити формат изправящ едни срещу друг млади български писатели, опитващи се да открият издател за своята първа книга.

Участниците са подложени на нечувани и нечовешки изпитания при които им се налага да пишат различни произведения по зададени теми: затворени в хладилна камера; 48 часа без прекъсване; по време на луд купон в „Биад“, с молив, върху мокри салфетки и клатещи се маси. Ще ги карат да превеждат революционна поезия на есперанто. Ще трябва да четат на глас произведенията си и да се опитват да грабнат вниманието на различни статистически извадки: мъже, гледащи финалът на шампионска лига; млади майки, чиито невръстни отрочета са пуснати да си играят в басейнче с крокодили; пенсионерки, гледащи финала на поредния сезон на „Листопад“ и т.н.

За още по-голям колорит, състезателите ще живеят всички заедно, в няколко стаи в студентски град, където реалити елементът ще бъде допълнен от непрекъснатия шум, мизерията, глада и задължително възникналите еротични тръпки между бъдещите писатели. Зрителите ще се насладят на интриги, мръсни номера, коалиции и евентуално сексът няма да бъде мираж (особено след хитро измисленото изпитание, да се напише в съавторство еротична поема на северозападно наречие). В журито ще присъстват изтъкнали родни литературоведи и автори, а председател естествено ще е Слави Трифонов.

Накрая победителят ще бъде избран от зрителски вот, чрез смс-и от по минимум 5 лв без ДДС, част от сумата ще бъде дарена за „Фондация за подкрепа на пенсионираните поп-фолк певици, пишещи автобиографии“, за да им бъде нает така нужния учител по български език и правопис. Останала част от сумата ще потъне безследно в нечий дълбок джоб. Победителят ще има уникалното щастие да види на бял свят книгата си (без дори да дава пари), а после още по-голямото щастие да си я разпространява сам по градове, села и паланки, използвайки услугите на БДЖ и сезален сак тип „Илиянци“.

Естествено, горното предаване ще е гвоздеят на програмата, но няма да липсват и други продукции:

„Книжен дом“ – драматичен сериал, разказващ за действителността в голям издателски консорциум. Битката за вестникарския пазар, задкулисните сделки, заплахите от мутрите, властта и опозицията. Подмолната борба на непълнолетни старлетки от село Минджурово, да бъдат момичето от предпоследна страница (до прогнозата за времето). Сериалът разбира се ще се снима не къде да е, а в полиграфическия комбинат „Димитър Благоев“.

„Забранена любов“ – мелодраматичен сериал за тайната любов на Явор Колев към книгите. Опитите му да превъзмогне несвойствените за длъжността и образованието му леления, битката с книжните пирати, последвани от жадно, абстенентно сваляне на книги от торенти. Грандиозният финал е именно преломният момент в кариерата на младият пазител на закона – разбиването на „Читанка“. Но дали няма да надделее любовта към литературата, макар след падането на „Октопода“? Сериалът завършва с отворен край, на фона на малко аутодафе, спретнато в специално отворен за целта цех в Кремиковци, когато Явор разкрива, че всъщност торентите не умират, а се е появил нов сайт, поддържан от отдавна изгубената му млечна сестра Алегория…

„Фен-преводите и града“ – чик-лит ситком, разказващ за живота и приключенията на четири преводачки-любителки. Криси – 15 годишна ученичка от механотехникума във Враца, Дани – майка на 3 деца, две от които близнаци, Мария – студентка по икономика в Свищов и Аглая – пишман столична блогърка и поетеса (на няколко водки). Момичетата ще се събират за по чашка две в чата на популярен форум, за обсъждат живота си, любовта, секса, мъжете и правилния правопис на зулуските имена в съвременния български език.

„Трима братя“ – драма, решена според най-добрите традиции в българската театрална драматургия, режисирана от Сашо Морфов. Историята разказва за спорът на трима братя, над правата на автобиографията на починалия им баща (в ролята Стефан Данаилов). Сюжетът ще бъде със заемки от руските класици и „Семейство Адамс“, а в главните роли ще се превъплатят Митьо Пищова, Евгени Минчев и Нед. За още по-разчупена атмосфера, постановката ще бъде под формата на мюзикъл с грандиозни хореографии на ансамбъл „Тракия“, „Веда джуниър“ и „Максимус шоу“. Музиката естествено ще бъде на Евгени Димитров и Куку-Бенд.

„България – дела и документи“ – възраждане на древното вече предаване, в което професор Божидар Димитров ще чете и анализира избрани глави от творчеството на Христо Калчев.

„Минута е много, ако искаш да продължиш да си богат“ – забавна и интелектуална игра, излъчвана със спомоществователството на НАП, в която участниците ще се опитват да избегнат данъчни проверки и съдебни дела. Участниците ще се подбират по сумите декларирани в пред данъчните за последните три години. Традиционно водещите ще са в тандем – Ники Кънчев и Петър Вучков, които ще задават хитроумни въпроси от учебника по литература за 4-ти клас, непрекъснато разменяйки си оригинални шегички, които само те си разбират. Жокерите ще са „Обади се на адвокат“, „Помощ от аверите“ и „Фифти-фифти, сомтайм уин, сомтайм люн“. Голяма награда разбира се няма да бъде спечелена никога, така че не се споменава.

„Полет над денонощния магазин“ – нощен блок, с диванче, на което Камелия, Венета Райкова и Албена Вулева, в ролята на трите мойри, ще обсъждат и присъждат съдбата на най-новите книги в еротичния жанр. В паузите Дони ще рецитира с носов, напевен гласец избрани глави от Кама Сутра.

„Работническо дело“ – авторско предаване на Мартин Карбовски, в което той ще обикаля из провинцията търсейки рецидивисти, травестити, сенилни старци или малолетни проститутки, които да кара да четат стари статии от „Литературен вестник“, „Жената днес“ и списание „Мурзилка“.

„Господари на печата“ – Зуека и Малин всяка вечер, ще ви радват и разсмиват с редакторските си опити над най-новите издадени произведения. Няма да липсват и скандални случаи с плагиатство, неплатени права за корици и чист рекет от страна на разпространители.

„Сблъсък“ – двубои на млади бардове, рецитирайки с китари и тарамбуки най-новата си поезия. Водещи, обаче няма да са Иван и Андрей, а професор Юлиан Вучков и Маргарита Михнева. Най-сложната задача за поетите ще бъде да успеят да вземат думата от гласовитите водещи, а между отделните рундове, вместо разголена манекенка, ще излизат опитни санитари, за да усмирят разпалената дискусия, и леля Венка, за да попие водата от пода на арената. Публика на живо няма да има, защото организациите за защита на правата на човека, са против излагането на невинни същества на подобни децибели.

„Пълна импровизация в лудото шоу, защото батко пак го няма“ – комедийно реалити, в които огромен екип от талантливи и не чак толкова сценаристи, се опитват да скалъпят що-годе гледаеми епизоди от комедийно шоу, на пук на актьорите, които нон стоп си забравят текста и се налага да импровизират. В крайна сметка безкрайните напъни на сценаристите са забавни за зрителите, макар скечовете да простеят, а вицовете да са от „Дир.бг“.

„Педя човек 1 към 1“ – спортно-публицистично предаване на Сашо Диков, в което той разказва басни на най-малките за българския футбол, политиката и еврейския хомосексуален заговор, и всичко това с мерена реч и езопови похвати.

„Риск печели, риск пише“ – най-новото шоу на доайена Къци Вапцаров, в което той ще чете последните си проникновения за живота, изписани не къде да е, а на врати на тоалетни кабинки. Разбира се, ще има и забавни игри с публиката, с асистентката и душеприказчица Миглена Ангелова (или както там и е името след поредния й брак). Наградите ще са традиционни – прах за пране, автограф от Къци и билети за „Кой е по-по-най“.

„Отчаяни съпрузи“ – тук вече се появява тандемът от опосуми, които са жестоко наказани от половинките си, да правят литературни анализи на най-новите книги на издателство „Арлекин“. Предаването се излъчва цял ден с прекъсвания, за да донесат реквизиторите още алкохол, от близкия магазин.

„Денис и приятелки“ – късно музикално шоу, в което водещият Денис и групички пъпчиви тийнейджърки се опитват да скалъпят преводи на известни парчета на Deep Purple, Antrax, Slayer, Sepultura, Burzum и др. По-късно в шоуто Звезди се опитва да ги изпее… Все се получава някаква версия на „Черната овца“.

 1. 23 август, 2011 в 14:19

  Много добри идеи, в интерес на истината някои имат доста повече шанс от предложенията на оригиналната статия да станат реалност 🙂

  • 25 август, 2011 в 11:08

   Двоумя се между „Ха, дано!“ и „Пази, Боже!“ 🙂
   Но вече напълно сериозно – много ми се иска да има поне едно предаване за литература по телевизията, което да представя книги за обикновения читател. Съществуващите в момента са ми прекалено „интелектуални“, а книгите, за които съм хващала представяния, са такива, които рядко бих се хванала да чета. Нямам идея защо има такива жестоки разминавания между литературните блогове и литературните предавания?!

 2. 24 август, 2011 в 12:09

  найс, много даже:):)

 3. desi pavlova
  28 август, 2011 в 12:17

  Изключително оригинални!Най-много ми допадна предложението за реалитито,в което кандидатите за слава ще пишат в екстремни условия.Но така като се замисля-че то повечето родни поети,писатели,разказвачи,са „тренирани“вече.Защото музата като те сполети,трябва да можеш да пишеш дори и на Северния полюс,в джунглата под крясъците на маймуните,в Сахара под напора на пясъчни бури….Въобще-таланта се проличава навсякъде,нали????

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: