Начало > извън всякаква категория, общи приказки > Молба за помощ – форумен трол търси нов дом

Молба за помощ – форумен трол търси нов дом


Обръщам се към читателите на този блог с молба за помощ. У дома живее форумен трол, който се нуждае от нов дом – търси се подходящият за него форум. Вече застудя, зимата чука на вратата, а Тролик все още е безпризорен и самотен.

Какви са изискванията на трола:

 • Форумът трябва да е относително активен и под активен визирам не броят на темите или потребителите му, а посещаемостта, актуалността на темите и участието на потребителите в тях.
 • Средната възраст на потребителите е желателно да е поне над или около 18 г. Тролът обича децата и може да общува с тях, но се нуждае от по-задълбочени и сериозни разговори, на теми и интелектуално и емоционално ниво, характерни за възрастните.
 • Разнообразна полова принадлежност на потребителите. Тролът не си пада нито по кокошарници, нито по коч-компании. Може при необходимост да вирее сред посочените, но се нуждае от смесена компания, за да се наслаждава максимално на комуникацията.
 • Разнообразие на темите във форума. Тролът би могъл да се впише и в някои по-тесни рамки, но предпочита разнообразието и има най-различни интереси.
 • Тролът се интересува от литература, кино, изкуство, някои спортове, хубави жени, кулинария, относително от програмиране и компютърни игри, що-годе всякаква музика. Съотвено търсим форум с такава тематика, ако е възможно за повече от една от темите.
 • Тролът има творчески наклонности – ако форумът му даде поле за тяхната изява, той би бил изключително щастлив.
 • Българският език и употребата на кирилица са доста желателни. Тролът владее и английски, но предпочита нашенски форум.

Противопоказания:

 • Тролът ненавижда човешката глупост, невежеството и безхаберието. Форуми с преобладаваща неграмотност или ниско ниво на интелект и обща култура го влудяват и са крайно неподходящи.
 • Тролът е леко алергичен към момичешки тип форуми. Розовото, прекалено многото картинки, анимации и блещукащи ефекти, никнеймове съдържащи „лейди“, „бейби“ и „малката“ му докарват уртикария и лека форма на диария.
 • Тролът не обича непрекъснатото мерене на пишки и всичкознаене. Не понася гурутата, хейтърите, перченето и егоцентризма. Доказването на теза без аргументи го докарва до гърчове и места с подобни практики са крайно неподходящи.
 • Тролът не понася двоен стандарт и избирателно и/или некачествено модериране. Склонен е да спазва установените правила във форума, но те задължително трябва да бъдат еднакви за всички (освен ако противното специално не е указано и обосновано). Калпавото модериране много дразни трола, така че ако форума няма поне няколко опитни, безпристрастни и компетентни модератори, той не е подходящо място за Тролик.
 • Ако тролът хареса форума и се засели в него, той се стреми да почиства мястото от разнообразни грешки, да посочва проблеми и да предлага подобрения. Ако форумът не е склонен да признава такива евентуални проблеми, не се стреми към подобряване и не прави разлика м/у значенията на думите „спор“ и „кавга“, той не е нашето място.
 • Ако се нанесе при вас, Тролик е склонен по всякакъв начин да помага да потребители или админи, особено, ако бъде помолен за помощ, но не понася труда му да отива на вятъра, а съветите – в кошчето.
 • Тролът препочита откритата комуникация и твърдо защитава значението на думата „форум“. Задкулисната комуникация и прекалената употреба на лични съобщения, не му харесват.

Положителни качества на Тролик:

 • Доста възпитан и културен. Обикновено използва книжовен български език, рядко се конфронтира, не обижда и се опитва да бъде приятелски настроен.
 • Относително грамотен. Пише по-скоро дълги постове, но се старае винаги да се обосновава.
 • Тролик се смята за доста интелигентен и с богат опит и обща култура. Има мнение почти по всякакви теми и е готов да го сподели и обоснове.
 • Ако Тролик ви хареса, той направо ще се пренесе да живее във форума. Лоялен е, ще го защитава, пази, рекламира и посещава често. Дори ако го разочаровате или засегнете, е склонен да изчака яда да му мине, преди да реши да ви напусне. Ако е обиден на форума, обикновено дава ясни признаци за това, но не е прекалено мелодраматичен.
 • Тролик понася критиката, когато е обоснована и дори е склонен да я приема и да признава грешките си, ако го убедите, че не е прав.

Отрицателни черти и вероятни странични ефекти:

 • Тролът обича да убеждава околните и се опитва чрез доводите си, да доказва правотата си. Това може да доведе до навлизане в спорове и дискусии, но в никакъв случай до реални кавги и дрязги. Води се от принципа „в спора се ражда истината“, което не винаги останалите потребители разбират.
 • Тролът забелязва всякакви бъгове, нередности и грешки и не се колебае да ги посочва, поради което може да ви се стори прекалено критичен.
 • Макар и трол, той е чувствителна душа. Ако го обидите, засегнете или му се подиграете, той няма да го забрави.
 • Тролик е веселяк, но понякога има леко странно чувство за хумор.
 • Тролик взима работата и творчеството насериозно и не е склонен да толерира или адмирира почини „през куп за грош“. Не оценява нескопосано свършените неща, но от друга страна забелязва и поощрява старанието, дори при ниски резултати.

Ами това е. Не знам дали някъде там сред вас, читателите на блога ми, ще успеем да намерим нов дом на Тролик, но искрено се надявам. Гарантирам, че не е заразен, добре е дресиран и би могъл да бъде приятно и екзотично допълнение за вашия форум.

 1. 12 февруари, 2012 в 13:13

  anime.ludost.net

  Малко странни хора, и може да е странно за нови (записването определено иска и да ми пратиш един mail, че иначе не може да се удържи spam-а), но май отговаря на изискванията.

  п.с. не ти ли се виждат еднообразни нещата, за които пишеш, и искаш ли да ти пробутам нещо по-забавно?:)

  • 13 февруари, 2012 в 14:47

   Ха, ами не, не ми се виждат еднообразни нещата, които чета. Защо реши, че са еднообразни?
   Иначе, може да се опиташ да ми „пробуташ“ нещо, но предупреждавам, че съм изключително задно колело и трудно приемам „пробутани“ книги, дори и съм убедена, че са чудесни…
   Мерси за поканата, ще ви хвърля едно око. Макар заглавието да ме плаши.
   П.П. Ние, ако не ме лъже паметта, се познаваме 🙂 Ти не беше ли един такъв зелен…?

 2. 14 февруари, 2012 в 00:37

  Един такъв зелен съм, ама не се сещам ти коя си 🙂 Иначе какво ти е мнението за твърдата фантастика, и например попадала ли си на „Halting state“ на Charles Stross (или нещо друго негово)?

  Също така класики като „Cryptonomicon“ на Нийл Стивънсън?
  (ако кажеш къде, мога да ти пратя някое файлче да видиш как изглеждат 🙂 )

  • 14 февруари, 2012 в 14:47

   Ха, ами не знам как да обясня коя съм. Били сме в един курс във ФМИ, но не знам какво друго да ти напомня, защото познанството ни е доста далечно.
   Не знам какво е „твърда фантастика“. Замислих се, дали не е като класификацията в порното, ама ме съмнява…
   Не съм чела споменатите автори и книги. Погледнах ги. Останах с впечатление, че са фантастика, омешана с компютърна тема. Не знам иначе как да ги определя. Ако правилно съм схванала какви са – чета и такива книги. Но малко са тези, които наистина са ми достоверни и ми харесват. Броят се на пръсти. „F2F“, „Опцията на Тюринг“, „Дълбината“… И общо взето са тези. Като цяло в останалите подобни книги или ми липсва достоверност, или ми липсва човешкият фактор. За мен е доста по-важна достовеността на характерите на „компютърджиите“, отколкото чисто техническия елемент…
   Погледнах и форума. Но както личи и от името, той си е за аниме фенове, а аз не съм такъв 😦 Но пък благодаря за предложението.

 3. 14 февруари, 2012 в 14:56

  Идеята на твърдата фантастика („Hard SF“), е че се набляга много сериозно на науката и технологията отзад, а не е просто plot device. Например „Blindsight“, което от една страна може да се опише като книга с вампир в космоса, но от друга страна е една от най-издържаните в научно отношение книги (има доста страници накрая обяснения коя идея от коя научна публикация е взета, включително произходът на вампирите 🙂 ), и даже е под creative commons, т.е. спокойно можеш да си я свалиш да я прочетеш (и няма почти нищо компютърджийско в нея, като изключим няколко неща от изкуствения интелект като Китайската стая на Сърл).

  Колкото до форума, той от тая идея тръгна, ама в общи линии темите са доста по-разнообразни. Хората там са останали след дълго време, в общи линии подбрани идиоти 🙂

 4. gost
  20 февруари, 2012 в 02:47

  По принцип не газя из форумите, но знам, че scifi.bg имат такъв. Не знам дали ще ти е интересен.
  ПП: Като става дума за твърдо НФ и компютри, чела ли си „Невромантик“ и имаш ли мнение?

  • 20 февруари, 2012 в 15:07

   „Neuromancer“ на Гибсън? Не съм. Купих си го, но не се престраших да го чета. Трудно е да обясня защо. Някак прочетох разни мнения за Гибсън, четох анотации и… Капризното е мен се обади. Сайбърпънка в по-голямата си част ми се струва много нереален. И не ме привлича. А самата тематика на жанра много ми допада. Но повечето автори подхождам малко… странно.
   Както казах в това отношение харесвам „Дълбината“ на Лукяненко и „Опцията на Тюринг“ на Хари Харисън и Марвин Мински (макар и двете да не са типични представители на жанра). Някак самите герои, отношението им с компютрите, ако щеш дори достановката на света ми идва по-достоверна. Трудно ми е да обясня точно. Най-малкото съм чела едва няколко такива книги и съм гледала малко повече филми…

   На тема хард-сф: ами не съм сигурна доколко такъв жанр има някакъв смисъл. По-точно обособяването му. Примерно историята също е наука. Както и психологията. В този контекст „Свят на смъртта“ също би трябва да е хард-сф, защото според мен е много точно издържана откъм исторически и психологически аспект. Но иначе – харесвам, когато науката във фантастиката е поне достатъчно логически издържана, ако не и направо правдоподобна и реална. Но само наука не прави за мен книга – ако няма социалните, етични, психологични последици от тази наука, книгата не би могла да ми се хареса…

 5. gost
  20 февруари, 2012 в 17:57

  Всъщност Хари Харисън си пише чиста фантастика, макар доста от феновете, когато говорят за „наука“, да имат предвид „физика“ заедно със съпътстващите технологии и чат-пат малко биология. Към твърдата фантастика спада всичко, което не може да бъде нищо друго освен фантастика. 😀
  А „Невромантик“ все пак ти го препоръчвам. Там има достатъчно психология, даже до степен на психиатрия. 🙂 Макар жанрът да се нарича киберпънк, техническите подробности са сведени до минимум и се набляга на интеграцията на човека и човечеството с технологиите.

 6. gost
  20 февруари, 2012 в 19:49

  По случайност – да. 🙂

  • 21 февруари, 2012 в 14:29

   Е, според мен „Опцията“ може да се брои в графа „хард“. И според мен е доста достоверна. От всякаква гледна точка. На теб как ти се стори?

 7. gost
  21 февруари, 2012 в 17:07

  Ще те излъжа, ако ти кажа, че си я спомням добре. Помня, че имаше плюсове и минуси. Армейците ми се сториха леко стереотипни, а роботът не впечатли с характер, но може би това беше заради достоверността. Краят избягна хепи енда, но материалът, който пренася топлина без загуби, леко нарушава законите на физиката или поне ги заобикаля така, че не мога да открия откъде. Мисля, че бих сложил 5+, ако трябва да обобщавам.

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: