Начало > книги, на английски, прочетено > „Наръчникът на Мегън Мийд за момчетата на Макгауънови“ от Кейт Брайън

„Наръчникът на Мегън Мийд за момчетата на Макгауънови“ от Кейт Брайън


"Megan Meade's Guide to the McGowan Boys" by Kate Brian

Момчета. Цели седем, ако трябва да сме точни.

Мегън е свикнала непрекъснато да се местят – типично е за дъщеря на военни. Но Южна Корея е последната капка. Тя настоява да остане в САЩ, за да завърши последните две години в гимназията. Затова родителите й се уговарят с приятели, Мегън да живее у тях, у Макгауънови… със седемте им сина.

Оказва се, че да съжителстваш със седем момчета си е като да си в чужда държава! Момчетата са разхвърляни. Цепят се на групичка (да не повярваш!) И най-гадното е, че двама от братята са Г-О-Т-И-Н-И. (Което е проблем, с оглед на това, че би трябва да са й „братя“) Мегън определено е на вражеска територия. Трябва да спечели сърцата на момчетата, без да разбие своето собствено.

А когато Мегън започва да си пада по единия от тях, борбата за внимание между събратята приема напълно ново измерение…

Какво се очаква от едно момиче?

Това вероятно ще е от кратичките ревюта. Лято е. И ме мързи. Отделно в тази жега трудно чета много сериозни произведения. Сещате се как е…

Мога да ви успокоя, че тази книга е идеалното лятно момичешко четиво. Бих го определила като тийн-чик-лит. Споко, не става дума за нещо сходно с онзи парцал „Клюкарката“. Героинята е съвсем обикновено и прилично момиче. Книгата е напълно подходяща за деца и юноши и на всичкото отгоре не се върти само около романтиката. И въпреки това е леко, весело и увлекателно книжле, с което да се забавлявате на плажа.

Най-готиното в книгата е хуморът. За разлика от повечето книги за тийнейджърки, тук няма да откриете сълзи, сополи и разбити сърца. Нито вампири, върколаци, феи и прочее свръхестествена сволоч. Става дума за най-обикновено момиче и още по-обикновени момчета. Цял куп. Е, добре де, седем. От различни възрасти и с всичките им характерни навици, простотии, проблеми, драми и комични ситуации. Не знам за вас, но аз все още си спомням какво е да си момиче, което е набутано сред момчетата. Мхм, от една страна разбудилите се хормони ви карат да си гълтате граматиката. От друга техния стаден инстинкт ги кара да ви гонят, за да не им разваляте „мъжката компания“. Някой от тях може и да ви харесва, но никога, никога няма да си признае…

Представете си ги в една къща. Пълен сблъсък на култури с апокалиптични размери. А Мегън описва най-сюблимните си заключения в имейли до най-добрата си приятелка. Честно, просълзих се от смях. Независимо на каква възраст сте, хуморът в този роман, всичките абсурдни, но много реалистични случки ще ви харесат и ще направят лятото ви малко по-усмихнато. Ако трябва да сравня книгата, то тя е нещо като юношеския вариант на „Бриджит Джоунс“.

Наръчник на Мегън Мийд за момчетата на Макгауънови

Заключение #1: Да си дъщеря на военни е кофти. И пак е по-добре от алтернативата да се преместите в Корея.

Заключение #2: Забравете злите, хилещи се, невръстни чудовища. Тези пичове са били докоснати от боговете на „Абъркомби“. Те са смесица от мускулеста, загоряла перфекциозност.

Заключение #3: Трябва да си заключвам вратата. СПЕШНО.

Заключение #4: Две думи: триредови плочки.

Заключение #5: Да не почвам дори за банята. Обмислям дали да не повикам „Гражданска защита“. Сериозно.

Заключение #6: Тези момчета знаят как да печелят врагове. Много големи врагове.

Другото, което задължително трябва да се отбележи е героинята. Тя е толкова обикновено момиче, че просто чупи клишетата на съвременните книги за момичета. Няма никакви свръхспособности, не е кой знае колко красива или умна. Играе футбол, при това истински, европейски футбол, не онова презокеанско нещо, което би трябва да се нарича „хендег“. Голям плюс е за мен като родител книга, която рекламира спорта на хлапетата. И освен това героинята не е някаква заклета мъжкарана. Облича се и се държи като всяка друга тийнейджърка, просто не е вманиачено Барби от мола.

Не трябва да забравям и момчетата. Те също са далеч от клишетата. Най-малкото рядко описват в жанра току проходили пикльовци. Отделно дори и последните са чудесно описани, пълнокръвни и далеч от черно-белия образ. Не мога да твърдя, че съм експерт, но поне по досегашния ми опит, героите на Кейт Брайън са наистина достоверни и авторката заслужава адмирации.

Няма да ви разказвам още. Има си и романтика, и училищни неволи и малко драма… Краят е приятно отворен, но без да клифхенгър или нещо подобно. Книгата е самостоятелна и не се и чува за продължение. Прекрасно, леко и неангажиращо четиво. Трябва ви само плажно масло и някое коктейлче и сте готови!

оригинално заглавие Megan Meade’s Guide to the McGowan Boys
автор kate Brian / Кейт Брайън
издател Simon & Schuster
дата на публикуване октомври 2005
бг издател няма
сходни книги Като стил и атмосфера много ми напомни за „Дневникът на Бриджит Джоунс“. Но за по-млади читатели.
възрастова насоченост 12+
тип поредица самостоятелен роман
оценка
  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: